Systemen voor montage van zonnepanelen

Hellende daken:

 • Dakpannen
  Eerst worden extra houten regels van ca 3×9 cm aan het onderdak geschroefd. Dat is het fundament. Daarop worden dan vervolgens de r.v.s. dakhaken, de aluminium rail en de paneelklemmen bevestigd.
  Het is wat meer werk dan een veel gebruikt systeem waarbij dakhaken achter een panlat gehaakt worden, maar we gaan toch liever voor de degelijkheid.
  Opstelling van de zonnepanelen kan zowel rechtop (portrait) als liggend (landscape).
 • Golfplaten
  Eerst worden de gewone dakschroeven gedeeltelijk vervangen door r.v.s. stokschroeven. Die zijn de basis voor het verdere systeem van aluminium rail en klemmen. Vanwege de gordingafstanden is de gebruikelijke montagewijze “landscape” (liggend).
 • Damwandprofiel-platen
  Op een metalen dak wordt gebruik gemaakt van speciale rail, die rechtstreeks op de beplating wordt bevestigd met (waterdichte) popnagels of parkers. De gebruikelijke opstelling is hier “portrait” (rechtop).
 • Bitumen
  Schroeven in bitumen dakbedekking is geen goed plan. Een mooie oplossing hier zijn flexibele panelen (dunne film) met een plakkende bitumen achterkant. Deze worden uitgerold op het bitumen dak.
Van der Valk systeem

Platte daken:

Voor platte daken gebruiken we een systeem uit eigen land, namelijk Sunbeam. Het is een goed doordacht systeem met een minimum aan materiaal ballast. Het ziet er ook strak uit, voor zover je het al ziet op een plat dak.

Er zijn twee varianten:

 • Op het zuiden gericht, hoek 15 graden. Zonnepanelen aan één kant (meest zuidgericht).
 • Oost-West gericht, hoek 10 graden. Zonnepanelen aan beide kanten (meestal Oost-West).
  Dit tweede systeem geeft de hoogste energie-opbrengst per m2 dakoppervlak.v
systeem Sunbeam
iFix-systeem

Uzin Utz Nederland  (voorheen Unipro) in Haaksbergen

Voor een bouwbedrijf uit Genemuiden hebben we bij ‘de groenste fabriek van Nederland’ de zonwerende lamellen geplaatst en voorzien van flexibele zonnepanelen (dunne film techniek).

Vanwege de buiging van de luifel in twee richtingen was het inmeten, zagen en monteren van de lamellen precisiewerk. Door ze te voorzien van zonnecellen kregen de lamellen een dubbelfunctie: zonwering en duurzame energieopwekking.

De fabriek is in mei 2014 door koningin Maxima officieel geopend.

In 2014: Speciaal project en systeem

De verschillende daken van de gebouwen van Scania in Zwolle vereisten bijpassende systemen. Zie ook projecten in 2017 en projecten in 2018. De video van Scania Production Zwolle laat een mooi overzicht zien van de verschillende daken. Het is een opname zonder geluid.